Edyta Dziuba: Staramy się tak funkcjonować, żeby nie niszczyć, a wspierać naturę wokół

Edyta Dziuba jest dyrektorem Uroczyska Siedmiu Stawów Luxury Hotel. Edyta Dziuba rozpoczęła swoje doświadczenie z hotelarstwem w 2013 roku, będąc od początku funkcjonowania  Uroczyska Siedmiu Stawów Luxury Hotel & Spa by L’Occitane. Zaczynała od stanowiska Key Account Manager, tworząc strategię sprzedaży i rozwijając bazę gości indywidualnych oraz grupowych. Na początku 2016 roku objęła stanowisko Kierownika ds. Sprzedaży, kontynuując dalsze działania związane z rozwojem Marki Hotelu. W 2017 roku ukończyła studia podyplomowe na kierunku Manager Hotelu. Od grudnia 2017 roku piastuje funkcję Dyrektora Hotelu.


Jest Pani dyrektorem Uroczyska Siedmiu Stawów Luxury Hotel na Dolnym Śląsku. Jak wyglądają Pani codzienne obowiązki?

Każdy dzień rozpoczynam od weryfikacji bieżących wyników hotelu, opinii gości oraz wiadomości z rynku branżowego. Dalsza część jest modyfikowana w oparciu o bieżące tematy. Scenariusz dnia, wykazujący się powtarzalnością to realizacja otwartych tematów, spotkania,  w tym z pracownikami, rozmowy telefoniczne, podsumowywanie osiągnięć i stawianie kolejnych celów.

Czy podczas pracy w tak luksusowym miejscu, z pierwszym w Polsce SPA by L’Occitane łatwiej znaleźć czas na chwilę relaksu?

Uroczysko Siedmiu Stawów z uwagi na swoje nadzwyczajne walory jest doskonałą enklawą odpoczynku  jednakże dla mnie to miejsce pracy i na chwilę relaksu rzadko mam czas. Niejednokrotnie jednak pozwalam sobie w okresie letnim na skorzystanie z pleneru do prowadzenia rozmów biznesowych oraz z pracownikami.

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel słynie z proekologicznego nastawienia. Czy to dobry promocyjny wabik? Jak Państwa goście do tego podchodzą?

Proekologiczne nastawienie wynika z filozofii tego miejsca i wartości, jakie wyznają Właściciele, Anna i Marek Gendaj, które zostały rozpropagowane wśród pracowników. Szacunek do środowiska i otaczającej Uroczysko natury narodził się dużo wcześniej niż obiekt został otwarty i oddany do użytku.

Goście dzielą się opiniami o docenieniu wypoczynku w Uroczysku Siedmiu Stawów, w  miejscu, w którym zminimalizowano ingerencję w przyrodę, z praktycznie zerową emisją CO2 , systemem szarej wody, własną, biologiczną oczyszczalnią utylizacji ścieków, ogrzewaniem pompami ciepła. 

Proekologiczne aspekty przejawiają się również w produktach, z których przygotowywane są  posiłki dla naszych gości. Posiadamy własny warzywnik, zielnik, w którego plonów tworzone jest sezonowe menu. Przetwory są natomiast niemal całoroczną składową bufetu śniadaniowego.

Hotel ma ogrzewanie oparte na głębinowych pompach ciepła. Czy takie rozwiązanie jest bardziej kosztowne od tradycyjnych metod ogrzewania? Czy to element promocyjny Państwa hotelu czy coś więcej?

Istnieją bardziej ekonomiczne metody ogrzewania jednakże niekoniecznie wpisujące się w nasze ekologiczne założenia. To właśnie szacunek do otaczającej nas natury jest głównym argumentem wielu podejmowanych w naszym hotelu decyzji i podtrzymaniu od początku jasno określonej filozofii Uroczyska.

Prowadzą Państwo wiele dodatkowych działań z myślą o środowisku: zbieranie deszczówki do celów sanitarnych, własna oczyszczalnia wody, teren Natura 2000, ochrona okolicznej przyrody. Czy może Pani opowiedzieć więcej o idei tych działań?

W dużej mierze o idei naszych działań wspomniałam odpowiadając na poprzednie pytania.

Staramy się  tak funkcjonować, żeby nie niszczyć, a wspierać naturę wokół. Chcemy, żeby zarówno zamek, jak i okoliczna przyroda cieszyła jak najdłużej – również kolejne pokolenia.

Taka praca daje na pewno dużo satysfakcji. Skąd biorą Państwo pomysły na nowe inicjatywy?

Wsłuchujemy się w potrzeby naszych Gości– to Oni sugerowali, między innymi, rozbudowę obiektu (jak nowo odrestaurowana Powozownia), powiększenie bazy noclegowej do celów konferencyjnych i bankietowych. Czerpiemy również inspirację z aktualnych trendów branży hotelarskiej modyfikując o własne pomysły.

Mogą też Państwo pochwalić się wielokrotnie nagradzaną restauracją. Produkty z własnych ekologicznych upraw to Państwa przewaga w kuchni?

Jest to coś na pewno przeważającego w sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw z własnych ekologicznych upraw, w bezpośrednim sąsiedztwie zamku. To też nasz wyróżnik – warzywa są świeże i wprost z pola – trafiają do kuchni i na talerze Gości. Są również mrożone i wekowane i kiszone na zimę.

Posiadają też Państwo wegański certyfikat V-label. Jakie dania bezmięsne cieszą się u Państwa największym zainteresowaniem?

Do tej pory Goście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej nie mieli zbyt dużego wyboru, szczególnie brakowało restauracji w nurcie Fine Diningu. Uroczysko oferuje dania wege na najwyższym poziomie w pełnym zakresie-począwszy od przystawek po desery. Goście uwielbiają domowe pikle i kiszonki w towarzystwie humusu, pieczoną brukiew lub absolutnie przepyszne asiette z cukinii.

W lecie 2018 r. została oddana do użytku odrestaurowana część bankietowo-konferencyjna Powozownia. Jakie przedsięwzięcia będą tam przede wszystkim organizowane?

W tygodniu roboczym, czyli od poniedziałku do piątku – zakładamy grupy biznesowe (szkolenia, pobyty integracyjne, konferencje). Ponad 300 m powierzchni w różnych konfiguracjach, z opcją podziału modułowego Sali, z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu AV otworzyło nam nowe możliwości realizacji tego typu pobytów. W weekendy mamy co raz więcej uroczystości prywatnych, w tym weselnych. Bardzo nas to cieszy. Klimat renesansowego zamku i dodatkowych i analogicznych architektonicznie budynków, w połączeniu z pięknym plenerem to absolutnie bajkowa sceneria na wiele klimatycznych wydarzeń – w tym ślubnych.

Gdyby miała Pani wymienić trzy argumenty, dlaczego warto odwiedzić Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, jakie atuty tego miejsca by Pani wymieniła

Po pierwsze, przepiękny, renesansowy zamek odrestaurowany z najwyższą jakością i w poszanowaniu przyrody, gdzie piękna architektura wspierana jest przez sztukę. Po drugie, eko podejście przejawiające się zarówno w użytkowaniu hotelu, jak i kuchni – doskonała, nagradzana restauracja oferująca również najwyższej jakości dania wege (certyfikat V-label). I po trzecie, oczywiście SPA by L’Occitane – zgodnie z filozofią używające organicznych kosmetyków, w tym roku nagrodzone jako „Najlepsze Holistyczne SPA 2018”.

Do wszystkich wyżej wymienionych atutów należy również dodać wspaniały personel tworzący dopełnienie naszego Uroczyska. Serdecznie zapraszamy!

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.